1. Plan van aanpak
Als starter is het goed om even stil te staan bij wat je nu eigenlijk wilt creëren. Ken je markt en bestudeer je toekomstige concurrenten. Waarin ga jij het verschil maken? Schrijf dit neer en verzamel eventueel cijfers. Schat je eventuele kosten en/of opbrengsten. Dit is een goede start van een financieel plan.
2. Financiële ademruimte
Zorg ervoor dat je van bij het begin beschikt over voldoende financiële middelen. Een gouden regel hierbij is dat het startkapitaal best bestaat uit 1/3 eigen middelen en 2/3 vreemd vermogen. Maak samen met je boekhouder een financieel plan en bereidt je voor op een worst case scenario. Zorg voor een buffer moest het even wat minder gaan en hou je cashflow levend. Hierdoor beperk je moeilijke financiële periodes.
3. Vraag een correcte prijs
Ga na welke prijs je klanten zouden willen betalen voor jouw diensten. Als starter durf je al eens sneller goedkoper te zijn als een concurrent om toch maar die job binnen te halen. Maar hierdoor is het in de toekomst moeilijker om wat meer te vragen. Ga na wat je concurrenten vragen en zet je prijs daartussen.
4. Wees op de hoogte van alle kosten
Omzet is niet gelijk aan winst! Bespreek met je boekhouder alle mogelijke kosten de komende periode. Zo krijg je een duidelijk beeld welke reserves je moet opbouwen. Het is aan te raden om je kosten in het begin te beperken.
5. Laat je bijstaan door een boekhouder
Een boekhouder doet meer dan je facturen inboeken en je boekhouding in orde maken. Het is een vertrouwenspersoon die je steeds kan contacteren om informatie in te winnen omtrent je pad als ondernemer. Hij zal je steeds bijstaan met het juiste advies en je helpen een succesvolle onderneming op te bouwen.